Jobudviklingsforløb
Jobudviklingsforløb er et virksomhedsforberedende forløb for ledige med problemer udover ledighed. Formålet med forløbet er at deltageren får mulighed for at udvikle sin arbejdsidentitet og sine færdigheder i forhold til arbejdsmarkedet igennem en kombination af praktisk arbejde, samtaler og individuel undervisning.
Forløbet gennemføres som en praktik i Virksomhedsportens produktionslokaler med praktiske produktions- og serviceopgaver, som udføres for Virksomhedsportens kunder. Deltageren arbejder indenfor et eller flere af Virksomhedsportens arbejdsområder – område og opgaver afhænger af vedkommendes eventuelle skånehensyn.
Der sikres løbende variation af opgaverne, således at deltageren får tilegnet sig kompetencer indenfor flere arbejdsområder. Deltageren instrueres i opgaverne af erfarne produktions- eller servicemedarbejderer.. Den aftalte fremmødetid kan variere fra 4 til 37 timer afhængigt af aftalen med den henvisende sagsbehandler.
Igennem forløbet har deltageren en beskæftigelsesfaglig kontaktperson, som følger, støtter og motiverer deltageren i forløbet igennem individuelle samtaler med arbejdsmarkedsrelevante temaer. Til samtalerne fastholdes deltageren i, at de ved opstarts samtalen aftalte delmål opnås, herunder:
- Udarbejdelse af personligt kompetence CV og opdateret og fyldestgørende CV på Jobnet
- Udarbejdelse af ansøgningsmateriale
- Individuelt tilrettelagte delmål såsom at opnå stabilt fremmøde, struktur i hverdagen, møde soigneret på arbejde, øve sig i at tale dansk eller lignende individuelle mål
Opstart i forløbet
Forløbet igangsættes med en opstartssamtale hvor deltageren, henvisende sagsbehandler, samt en konsulent fra Virksomhedsporten deltager. Til opstartssamtalen lægges en plan for forløbet og flg. punkter drøftes:
- Deltagerens arbejdsmarkedsperspektiv og kompetencer
- Fælles udarbejdelse af delmål som skal indfries
- Aftale om hvornår og hvordan der følges op i forløbet
Virksomhedsportens underretnings- afrapporterings- og registreringspligt
I forbindelse med gennemførelsen af forløb er Virksomhedsporten forpligtet til at foretage de nødvendige registreringer, der følger af forløbet.
Virksomhedsporten underretter sagsbehandler, hvis der er tvivl om den lediges rådighed.
Ved afslutning af et forløb sender Virksomhedsportens konsulent en status, hvis deltageren er på vej i job eller en fyldestgørende arbejdsevnevurdering, hvis der skal træffes afgørelse om deltagerens fremtidige forsørgelsesgrundlag.
Virksomhedsrettede aktiviteter
Virksomhedsportens konsulenter har daglig kontakt til erhvervslivet både ift. vedligehold af eksisterende samarbejdsaftaler samt skabelsen af nye, hvilket medfører mulighed for hurtig etablering af ekstern praktik, praktik kombineret med ordinære timer, job og småjobs.
Virksomhedsporten samarbejder med Jobcenteret om flere virksomhedsrettede aktiviteter fx:
Praktiketablering, mentor- og opfølgningsforløb
Praktiketablering er et forløb for ledige, som er klar til en virksomhedsrettet indsats, men har et behov for en håndholdt indsats i job- og praktiksøgningen. Virksomhedsportens konsulent coacher, rådgiver og hjælper den ledige i processen. Afsættet er udarbejdelsen eller forbedring af Jobnet CV og kompetence CV samt ansøgningsmaterialer. I processen afklares den ledige ift. at afgrænse ønskede og realistiske jobmuligheder.
Den lediges og konsulentens netværk bringes i spil. Ofte kan der findes en åbning i den lediges eget netværk. Hvis ikke - etableres der kontakt gennem Virksomhedsportens netværk.
Når jobbet eller praktikken er etableret aftales det i nogle forløb, at konsulenten fortsætter i en efterværnsindsats som mentor eller varetager opfølgnings- og afrapporteringsopgaven.