Superwerk har lagt kursen om

Lisa Lundin er en af de unge, der kommer på ret køl ved at arbejde på den socialøkonomiske virksomhed Superwerk.

Superwerk har undergået store forandringer efter fusionen med Ramsdal. Nu er den socialøkonomiske virksomhed blevet mere fokuseret på at tjene penge og overleve samtidig med, at man hjælper unge på rette vej.

Det er ikke let at være socialøkonomisk virksomhed i Danmark.

På den ene side står ønsket om at hjælpe mennesker, der har det så svært, at de ikke lige kan få et almindeligt arbejde. På den anden side venter en økonomisk virkelighed, der kræver kroner på kontoen for at kunne eksistere.

Sidste år var det ved at gå galt for Superwerk, der ikke kunne få økonomien til at hænge sammen med den aftale, man havde lavet med Odense Kommune.

Løsningen blev en fusion med Virksomhedsporten, en anden socialøkonomisk virksomhed under Ramsdal Gruppen, der er god til at skabe arbejdspladser til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ved at være underleverandør til andre private og offentlige virksomheder.

"Socialøkonomisk betyder ikke, at vi gør tingene langsommere eller dårligere. Vores kunder vælger os, fordi vi leverer kvalitet til tiden og til konkurrencedygtige priser", som der står på virksomhedens hjemmeside.

Hjertet kan blive for stort

Det koncept er Superwerk nu blevet en del af. Og selv om Superwerk stadig laver fantasifulde fortællestole og prangende prinsessekjoler, er der skruet ned for den del, fordi det ikke er noget, man tjener penge på. Nu laver man kalkuler og beregninger på, om en opgave er rentabel. Man laver stadig design til hjemmet, og nu er der tilføjet et pakkeri, som er med til at forbedre økonomien yderligere. Og hjertet sidder stadig på det rigtige sted, forsikrer bestyrelsesformand Karen Maigaard og afdelingsleder, Anja Michele Møller.

- Tidligere var det sociale aspekt altoverskyggende i vores arbejde. Hvis mennesket havde det godt, så var økonomien ligegyldig lidt forenklet sagt. Men det bankende hjerte kan også blive for stort, for hvis der ingen virksomhed er, kan vi heller ikke hjælpe folk, siger Karen Maigaard.

Kommer når de har fri

Superwerk arbejder i dag på en hel anden måde end for et år siden. Ramsdal har lagt en ramme ned over virksomheden med en direktør, der har sit hovedfokus på at hjælpe udsatte ledige i job i virksomheden og sikre, at der er økonomi i tingene.

Målgruppen for jobudviklingsforløbene er unge ledige mellem 18 og 30 år, som har andre problemer end arbejdsløshed. De er hos Superwerk i op til 13 uger og bliver evalueret. Hvor effektive er de, og hvilke udfordringer har de? Samt ikke mindst hvilke ressourcer har de - ressourcer som de selv tror på kan gøre, at de bliver en del af arbejdsmarkedet? Superwerk har også tilknyttet en beskæftigelseskonsulent, som arbejder sammen med de unge om at finde ud af, hvad fremtiden skal byde på.

- Vi oplever, at udfordringerne ret hurtigt bliver til udvikling, og så begynder deltagerne at øge deres timetal. Fællesskabsfølelsen er så stor hos nogle af dem, at de endda kommer, når de har fri, siger Anja Michele Møller.

Superwerk har i dag en stor pakkehal med ramper og en port, hvor lastbiler kan læsse af. Og de unge ledige kan i deres forløb komme til at pakke, for eksempel legetøj eller termostater, for eksterne leverandører.

- Opgaven er klart defineret på forhånd. Du er en del af et team og arbejder med et vist tempo for at få tingene færdige, akkurat som hvis du var på enhver anden virksomhed. Og her ser de unge resultatet med det samme og får en hurtig succesoplevelse, forklarer Anja Michele Møller.

De unge kan også udvikle sig gennem de opgaver, Superwerk er bedst kendt for - smarte designs skabt af genbrug - hvis den retning, giver mest mening.

 

Kilde Fyens.dk

Se Lises forklaring på erstatning af nederlag til success